Om inte radikala åtgärder sätts in är Eksjö kört som akutsjukhus. Och Värnamo kommer snart efter. Det sa regionpolitikern Torbjörn Eriksson (KD) under en het debatt om centralisering av vård. Enligt Mia Frisk beror allt på hur rekryteringen av personal går.

Det behövs radikala åtgärder om akutsjukhusen i Eksjö och Värnamo ska kunna finnas kvar, varnar Torbjörn Eriksson (KD)
Centraliseringen av specialiserad sjukvård började i länet innan Måns Rocéns kritiserade utredning presenterades. Det har varit ett sätt att behålla kompetens för att värna om att behålla tre akutsjukhus i länet.
Men nu är det kört för Eksjö och snart kommer Värnamo efter, om inte radikala åtgärder sätts in. Det sa regionpolitikern Torbjörn Eriksson (KD) vid regionfullmäktige på tisdagen.
Många hyrläkare
– Under våren har sju av tio bakjourer i Eksjö utförts av hyrläkarbolag och det är en likartad situation på anestesikliniken. Utan hyrläkare har vi ingen avancerad sjukvård i Eksjö. Hur kunde det bli så? sa han och fortsatte:
Annons
Annons
– Jag har läst facit och det borde vem som helst av er kunnat göra. Vi är inte de första, där man tar bort verksamhet och centraliserar ledningsfunktionerna. Det har undantagslöst lett till en läkarflykt, för när överläkare inte har några överläkaruppdrag så slutar de.
"Facit finns"
Och han fortsatte med att säga att det också finns ett facit för vad som händer sedan.
– Mig veterligen finns inget sjukhus i Sverige som är så illa ute som Eksjö är nu, som har varit så hyrläkarberoende när det gäller akutverksamheten. Det finns inget sjukhus i Sverige som har lyckats ta sig tillbaka efter en sådan situation.

Torbjörn Eriksson är KD-politiker och överläkare vid Värnamo sjukhus.
Kräver stragegi
Enligt Torbjörn Eriksson kommer det att ta tid att bygga upp det igen, om man vill göra det.
– Om alla vill ha tre akutsjukhus i länet krävs en omläggning av politiken, en strategi för hur det ska göras. Man måste börja föra ut verksamheter till Eksjö och Värnamo.
KD har lovat
Akutsjukhusens framtid diskuteras ofta eftersom farhågor finns från Höglandet och Värnamo om en utarmning. Riksdagens beslut att fortsätta centralisera den högspecialiserade sjukvården spelar in och det är oklart hur det påverkar länssjukhus och de mindre sjukhusen.
Tidigare har regionrådet Mia Frisk (KD) sagt att det ska vara tre akutsjukhus i länet, och även Acko Ankarberg Johansson, som är KDs frontperson i sjukvårdsfrågor, sa det också det under ett regionfullmäktige i våras.
Annons
Rekrytering måste lyckas
Mia Frisk skriver i ett svar på en interpellation om fortsatt centralisering att det är en ambition att även fortsatt ha tre välfungerande akutsjukhus.
Annons
På frågan från tidningen om läget nu bedöms annorlunda och om det det är en medveten nyansskillnad mellan ska och att ha ambitionen att ha tre akutsjukhus svarar Mia Frisk:
– Nej, det är det inte. Men vi måste lyckas rekrytera och stärka upp med kompetens. Det blir inte lättare när det sätts en sådan stämpel på situationen.
Hur jobbar ni för att säkra bemanning och kompetens?
– Ledningen för verksamheten gör många insatser och det arbetas intensivt med frågan. Vi håller till exempel på och utreder ett ambulansflyg till regionen och vi vill att det placeras i Eksjö.
– Vi vill inte bara bemanna, det handlar om att utveckla den personal vi har också. Det är också viktigt att de kan känna stolthet över det de gör, säger Mia Frisk.
Personal gråter
Sibylla Jämting (MP) och Mikael Ekvall (V) har skrivit interpellationen om centralisering i spåren av Måns Rocéns utredning "Träning ger färdighet". En fråga var om det finns anledning att backa bandet och göra en utvärdering. De tackade Torbjörn Eriksson för hans inlägg och bedömning av situationen.
– Jag blir nästan rörd, det är så få som vågar säga hur det ligger till. Här talar ingen i den politiska ledningen om detta, trots att personal gråter där ute när jag träffar dem. Det är mycket som står på spel, sa Sibylla Jämting.