Granskningar är den svåraste formen av journalistik. Samtidigt är de kanske också den viktigaste. Nu publicerar vi Hall Medias första gemensamma storgranskning – efter månader av samarbete över gränserna.
Inbäddat innehåll
Alla håller den högt. Politiker, medborgare och inte minst journalister brukar vara rörande överens om att samhället mår bra av granskande journalistik. Den där modiga, som går längre, rör om och kanske också upprör.
På många sätt granskar vi dagligen. Alla intervjuer, telefonsamtal och diariekollar bidrar till att uppfylla mediernas uppdrag att syna samhället. Men den riktigt vassa granskningen kräver också extra kraftsamling – för att denna finaste gren av journalistik inte ska stanna vid enbart en ambition eller vackra ord.
Annons
Vi har försökt bygga våra redaktioner för att så inte ska bli fallet. För drygt ett år sedan stöpte Hall Media om sin redaktionella organisation. Vi byggde roller och funktioner för att göra vår journalistik så bra som möjligt både online och i tidningen. Vissa saker försakade vi, andra satsade vi mer på.
Annons
Till nyordningarna hör rollen som agendareporter – en tjänst som fokuserar enbart på fördjupning och granskning. Efter omorgansationen finns en sådan knuten till varje nyhetsdesk i Hall Media.
Den här sortens journalistik är dock knappast något soloprojekt. Det är ett svårt arbete som kräver känsla, grävkompetens och ständig diskussion. Har vi alla fakta? Har vi rösterna som behövs? Når vi fram med poängen?
I början av året beslöt vårt granskningsnav – där alla våra agendareportrar deltar - att inleda ett gemensamt projekt. Vi ville jobba som en redaktion, över geografiska gränser och tidningarnas traditionella bevakningsområden, i en gemensam publicering som kunde beröra oavsett var man bor.
Resultatet kommer du att kunna följa de närmaste veckorna - i artikelserien #denmodernafattigdomen.
Reportrarna Anna, Martina, Markus, Angelica och Thomas har parallellt researchat , intervjuat och skrivit – i syfte att ta reda på hur livet utan ekonomisk trygghet ser ut 2018.
De har träffat en minister, pratat med forskare, vridit och vänt på statistik – och framför allt mött människor som modigt och öppenhjärtigt delat med sig av sina historier. I teamet har också fotograf Robert Eriksson och sociala medie-ansvariga Sophia Magasanik deltagit, allt för att journalistiken ska komma till sin rätt i alla våra kanaler.
Annons
Tillsammans har vi förfärats, imponerats och förbryllats över situationen – och ju längre tiden gått, desto mer har vi stärkts i övertygelsen att ämnet behöver uppmärksamheten.
Annons
Det vi har gjort ihop kan kanske inte räknas som hårdkokta avslöjanden – men det är berättelser som måste höras. Det är vittnesmål av i dag, en liten skildring av villkor som är vardag för många människor.
För oss internt är arbetet med #denmodernafattigdomen också ett bevis på hur stark den lokala journalistiken kan vara när vi bestämmer oss för att satsa och göra jobbet tillsammans. Den här serien hade inte blivit vad den är utan att vi hade utmanat varandra, testat nya grepp och varit öppna för kritik och kreativitet.
Men våra egna erfarenheter är naturligtvis inte det viktigaste. Starkast känner vi nog ödmjukheten inför förmånen att få berätta alla dessa personliga, ofta stigmatiserande historier.
Vi började med tomma händer – det är tack vare er som artiklarna fått liv.
Tack för förtroendet!