Annons

Annons

Annons

Orrhaga

TV: Rör absolut inte misstänkt objekt - risken finns att det exploderar

Text

Ifjol inträffade mer än 200 incidenter med bomber, handgranater och bangers i Sverige. Om man upptäcker ett misstänkt föremål är det viktigt att veta hur man ska agera.

Inbäddat innehåll

På Swedec, landets mångåriga kompetenscentrum för ammunitions- och minröjning, vill man göra allmänheten uppmärksam på det hot explosiva objekt utgör i samhället och framhålla vikten av att man aldrig rör en misstänkt granat eller hemgjord bomb.

Annons

Annons

– Antalet incidenter med explosiva föremål ökar i Sverige. 2017 inträffade mer än 200 händelser, mer eller mindre allvarliga, som rapporterades i media, säger Jimmy Nilsson på Swedec.

– Det handlade om allt från bombhot till laddningar som detonerade.

Jimmy Nilsson på Swedec betonar vikten av försiktighet vid upptäckt av misstänkta explosiva föremål.

En sån hör jugoslavisk granat har senaste åren använts vid olika incidenter i framförallt Skåne.

Splitterskador utmärkta med stickor på en docka efter en skarp granatexplosion.

Storstadsområdena är värst drabbade. Men det inträffar incidenter med explosiva föremål även utanför Malmö, Stockholm och Göteborg.

– Om man upptäcker ett misstänkt objekt är det absolut viktigaste att inte röra det och att dra sig undan, säger Jimmy Nilsson.

– Därefter bör man ringa 112, larma polis och se till så att ingen annan uppehåller sig i intill eller närmar sig den plats där föremålet ligger.

– Den enkla tumregeln är att kan du inte längre se objektet, utan befinner dig i skydd så är det en bra början. Sedan kan man agera.

Annons

I veckan genomförde Swedec en förevisning för media i Hamnaryd för att tydliggöra de allvarliga följderna av en attack med en skarp granat riktad mot människor.

Annons

LÄS MER: TV: Handgranat slår sönder idyllen

LÄS MER: Swedec gör skillnad - jorden runt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan