Annons

Annons

Annons

Ekmarksberg

Alla kostnader ses över inom skola och barnomsorg i Tranås

Text

Besparingar på drygt 13 miljoner kronor ska hittas inom bu-nämnden inför nästa år. Skolskjutsar och sjukfrånvaro är områden det tittas extra på.

Leif Andersson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, räknar med en budget i balans i år. Men inför nästa år krävs fler åtgärder.

– Vi ser över alla kostnader och sjukfrånvaron är en viktig del att jobba med, säger nämndens ordförande Leif Andersson (C).

Men allt går inte att påverka, årets influensasäsong blev kännbar även ekonomiskt.

Annons

– Den kostade oss en miljon mer än vanligt och hårdast drabbad var grundskolan. Det var verkligen tufft ute på skolorna med både influensa och vinterkräksjuka.

Skolskjuts

När kostnader ska krympas blir skolskjutsarna extra intressanta med tanke på hur stora belopp resorna slukar. Bu-förvaltningen håller tummarna för att stadstrafiken med täta turer blir verklighet år 2020.

Annons

– Vi tittar också på att kanske ha uppsamlingsplatser på landsbygden, istället för att som nu hämta barn vid porten, säger Leif Andersson. Så gör man i andra kommuner. Vi har också ganska höga kostnader för att skjutsa barn inom stan till modersmålsundervisning. Där undersöks möjligheten att ha fjärrundervisning.

Riktat stöd

När kostnaderna ska stramas åt kan det riktade stödet på 600 000 kronor per landsbygdsskola och år vara i farozonen.

– När det infördes till Sommen, Gripenberg, Linderås och Adelöv var det för att garantera en pedagogisk grundbemanning och för att kompensera för ökade skolskjutskostnader. Men skolskjutsarna bekostas centralt från förvaltningen.

Barnskötare

Även förskolan är intressant när kostnader jämförs.

Personalkostnaderna sticker ut när Tranås jämför sina förskolekostnader med andra. Den här bilden är från Parkens garantiförskola, som nyligen öppnade.

Annons

– En förskoleplats i Tranås kostar 157 000 kronor om året vilket innebär att vi ligger på 27:e plats i landet. Det är personalkostnaderna som sticker ut, säger Leif Andersson. Vi har en hög andel högskoleutbildad personal och vill också bedriva en god verksamhet, som lägger grunden för en bra skolgång.

Samtidigt planerar Vux Tranås en barnskötarutbildning. Huruvida den kan leda till fast jobb i Tranås kommun, som i dagsläget kräver förskollärarexamen, finns det inga beslut om än.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan