Annons

Annons

Annons

Tranås

Beslut om anmärkning skjuts upp

Text

Fullmäktige tog inget beslut om huruvida socialnämnden ska få en anmärkning för bristande ekonomistyrning. Ingen visste vilka som kunde delta i beslutet så det blev återremiss.

Kommunrevisionens ordförande Roland Ström (M) läser upp revisionsberättelsen där socialnämnden får en anmärkning för brister i den ekonomiska styrningen.

Kommunrevisionen riktar en anmärkning mot socialnämnden, för brister i den ekonomiska styrningen. Det är den lägre graden av kritik, den andra är att neka ansvarsfrihet.

Annons

Annons

Vid måndagskvällens möte skulle det avgöras om fullmäktige ställer sig bakom anmärkningen. Men när beslutet skulle tas visste ingen med säkerhet vilka som kunde delta i beslutet och vilka som var jäviga.

Efter två ajourneringar beslutades om återremiss så att alla frågetecken kan rätas ut.

Olika åsikter

Det beslutet föregicks av en debatt i sakfrågan och det rådde delade meningar om huruvida socialnämndens ledamöter ska kritiseras eller inte. Oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) välkomnade anmärkningen.

– Den är glädjande, ekonomistyrningen har inte fungerat, sa han bland annat.

Försvar

Gunnel Lind (M) och Mirsad Puskar (M), båda ledamöter i socialnämnden, vände sig emot revisionens kritik. Gunnel Lind kallade anmärkningen orättvis och Mirsad Puskar hävdade att nämnden gjort sitt yttersta i arbetet med ekonomin och att lagstiftning styr det mesta.

Björn Forsell (SD) sa att ekonomin kan redas ut men att tuffa tider och skattehöjning är att vänta.

– Det kommer att göra ont på många håll.

Skjuts upp

Innan förvirringen om röstningsreglerna uppstod yrkade Anne-Christine Backlund (KD) på att fullmäktige inte skulle ställa sig bakom revisionens förslag om anmärkning. Det alternativet skulle ställas mot förslaget att godkänna den.

– Det är en väl underbyggd anmärkning, sa fullmäktiges ordförande Per Ulfsbo (L) inledningsvis.

Annons

Fortsättning följer vid nästa sammanträde.

Läs mer: Socialnämnden bemöter tuff kritik från kommunrevisionen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan