Yrkeshögskola i Ydre, slutsålt på Bianäset, 200 fler invånare och värmeväxlare på det nya reningsverket. Det är några av kommunfullmäktigeledamöternas visioner för 2025.

Anna-Lena Svensson (S)
Debattens vågor gick måhända inte höga men det svallade ändå lite lagom när måndagens kommunfullmäktigemöte inleddes med en timslång allmänpolitisk debatt.
Turism, Ydre år 2025 och Ydres demokrati i framtiden var kvällens på förhand bestämda debattämnen.

Bengt Malm (KD)
Bengt Malm (KD) stod för kvällens första debattinlägg på turismtemat.
Annons
– Tystnaden och det rena vattnet är något Ydre kan erbjuda. Det är lätt att glömma eftersom det är vardagsmat för oss, sa han bland annat.
Annons
Viss skepsis
Christer Wiström (M) uppmanade till en viss skepsis gentemot stora EU-projekt.
– Det gäller ju att locka storstadsbor ut i klorofyllen. Därför ska vi bygga på att skapa goda förutsättningar för entreprenörer och se till att varken kommunala byråkrater eller politiker sätter onödiga käppar i hjulen, sa han och tipsade om att särskilt jaktturism kan vara en affärsidé i en kommun som Ydre.
Sven-Inge Karlsson (C) förespråkade ställplatser för husbilar och husvagnar och nämnde samarbetet mellan kommunerna runt Sommen.

Simon Spaak (M)
Sälja på gårdar
Simon Spaak (M) konstaterade att vacker natur väl tilltalar alla, men ändå i lite mindre utsträckning den yngre generationen.
– Därför vill jag lyfta fram entreprenörskapet som finns i Ydre, vår fantastiska mat- och dryckeskultur. Om gårdsförsäljning av alkohol får klartecken skulle det definitivt tilltala en ung publik, sa han.
Anna-Lena Svensson (S) betonade vikten av att stödja små aktörer i turistnäringen, bland annat genom god infrastruktur, där hon främst menade fibernät.
– Där återstår en hel del att göra men vi ska driva på, sa hon.
Pratade visioner
Fullmäktigeledamöterna luftade också sina visioner inför 2025.
– Då hoppas jag att befolkningskurvan avspeglas i ett rikt fritidsliv med en sporthall som ger plats för både sport och teater. Och jag hoppas det ska finnas restauranger och uteliv, sa Simon Spaak (M).
Annons
Annons
Anna-Lena Svensson (S) målade upp sin vision som en berättelse om Ydrebor i olika åldrar. Barnomsorg på obekväm arbetstid, trygga äldre genom kameraövervakning och utsålt på Bianäset, nämnde hon bland annat. Hon såg också möjligheter för att det ska finnas en yrkeshögskola i Ydre 2025.

Sven-Inge Karlsson (C)
Sven-Inge Karlsson (C) såg framför sig en kommun med ekonomin i balans, som vuxit med 20 till 25 personer om året.
Ny återvinning
– Och jag tror att kommunen har löst frågan om Solängen, fått en ny plats för återvinningsstationen borta från ån, att panncentralen flyttats från centrala Österbymo och att vi hunnit lösa det stora arbetet med nytt vatten- och avloppsnät plus nytt reningsverk, sa han.
René Mraule (MP) så framför sig att Ydre fått en ort som i likhet med byn Simris på Österlen blivit helt självförsörjande på el.
Sista debattämnet rörde hur intresset för lokalpolitiken skulle kunna bli större i framtiden.

Nina Vissing (C)
– Jag tror att många upplevt att det varit extra svårt att hitta personer som vill ställa upp i valet i år, sa Nina Vissing (C).
– Politik är ofta för abstrakt för att locka personer i min ålder, sa Simon Spaak (M).
Annons
”Brun svans”
– Den politiska debatten nationellt avskräcker, där det finns en brun svans som hånar och hotar och sedan hänvisar till demokratin, sa Anna-Lena Svensson (S).
Niklas Nilsson (C) och René Mraule (MP) stack ut hakan genom att mena att partitillhörighet delvis spelat ut sin roll i den lokala demokratin.
– Engagemanget finns ju, det såg vi när vi beslutade om skolor som skulle stängas, sa Nilsson.
– Folk är rädda för att bli instoppade i en låda och behöva ta ansvar för den politik som förs i riksdagen, sa Mraule.
Kvällens övriga punkter redovisas under morgondagen.