Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Säkra kort i topp hos VF

Text

Vetlanda framåtanda lanserar nu sin lista inför höstens val till kommunfullmäktige. Kandidaterna som är i topp på listan motsvaras av rutinerade namn, med kommunalrådet Jan Johansson (VF) som främsta namn.

Jan Johansson, längst till höger i översta raden, och Lola Frödeberg, längst ned till höger, med några av nykomlingarna som kommer representera Vetlanda framåtanda i höstens val.

Vetlanda framåtanda har nu spikat sin lista till höstens val till kommunfullmäktige. Partiledare Jan Johansson säger att man inte haft några problem med att få fram kandidater.

– Sammanlagt har vi tolv nya namn på listan. Jag vågar påstå att det sjuder av optimism, framhåller Johansson.

Samtidigt kan man konstatera att placeringarna i topp på listan kännetecknas av rutinerade namn. Jan Johansson är överst på listan tätt följd av Lola Frödeberg och Lars Brihall. Dessa tre återfinns i kommunstyrelsen. Endast en av nykomlingarna finns bland de tio främsta namnen och det är Petra Brannestam som har plats 10 på listan.

Annons

Annons

– Faktum är att även Maria Forsberg Brihall inte varit med på listan tidigare, framhåller Johansson.

Maria Forsberg Brihall är nu ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Brihall fick uppdraget när Margonia Påhlsson insjuknade och sedan avled.

Hur sammanställde ni listan?

– Vi hade ett möte där vi hade en omröstningen och den voteringen går vi efter. De som kommer lite längre ned på listan har dock möjlighet att klättra och bli inröstade via personröster, säger Johansson.

En av de mer rutinerade politiker i partiet som hamnar långt ner på listan är Thor-Erik Rydén, ordförande i tekniska nämnden, som återfinns först på femtonde plats. Andra personer som inte längre finns på valbar plats är Christina Liljerås och Kristian Andersson.

– I de sistnämnda fallen handlar det om personliga önskemål, att de inte ville ha framträdande positioner på listan, säger Johansson.

Inget ungdomsförbund

En som inte heller finns med på listan är Sven-Olov Karlsson, tidigare ordförande i miljö- och byggnämnden, men som fick avgå på grund av hälsoskäl. Jan Johansson personligen känner sig hedrad över att inneha förstaplatsen på listan. Han berättar att trivs inom politiken och gärna vill ha debatter.

– Det ska vara spännande att gå till fullmäktige, förtydligar han.

Annons

Johansson säger att det inom partiet har varit en diskussion om att starta en ungdomsavdelning.Den yngsta på listan är 23 år men i övrigt finns det få som kan titulera sig för ungdomar på Vetlanda framåtandas lista.

– Vi har dock flera medlemmar som ”knackar på dörren”. Dessa kommer så småningom att naturligt växa in i det lokala partiet som framtida kandidater och säkerställer den succession som är nödvändig inom alla partier, säger Johansson som dock tillägger att det i nuläget inte är aktuellt att starta en ungdomsavdelning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan