Annons

Annons

Annons

Ekmarksberg

Ungdomar säger det med poesi

Uppläsningen av ungdomarnas dikter möttes av rungande applåder i Holavedsgymnasiets aula. När alla röster hade räknats stod det klart att vinnaren i skolans egen tävling var Amir Ramazani. Han vann med den första dikt som han någonsin har skrivit på svenska.

Vinnarna i årets upplaga av poesitävlingen Krispiga kaskader: Amir Ramazani (längst till vänster) och Johanna Lindgren (längst till höger).

Holavedsgymnasiets elever framförde egna tolkningar av dikterna under prisceremonin.

Lärare och elever läste egna och andras dikter inför en nästan fullsatt aula.

Eleverna på Holavedsgymnasiet har tonsatt flera av dikterna som ingår i antologin.

Annons

Annons

Amir Ramazani vann Holavedsgymnasiets poesitävling med den första dikt som han har skrivit på svenska. "Jag skrev den på fem dagar", säger han.

Tidskriften Populär poesi arrangerar sedan flera år tillbaka en poesitävling, Krispiga kaskader. En av initiativtagarna, Peter Nyberg, var tidigare svensklärare på Holavedsgymnasiet och samarbetet mellan skolan och poesitävlingen har fortsatt.

– Det här är ett sätt att ge lärarna ett utrymme att arbeta med poesi. Ibland saknas det utrymmet, säger Peter Nyberg.

När det gäller ungdomars intresse för lyrik har pendeln svängt, menar Peter Nyberg. Den talande poesin, bland annat Poetry Slam, har nått fram till en yngre generation.

Som lyriktidskrift får Populär Poesi regelbundet ta del av ungdomars innersta tankar och idéer.

– Man får en bra bild av hur de är. Folk tror ibland att unga är ytliga eller onyanserade, men det finns i själva verket ett oerhört djup och ett allvar i det som de skriver, säger Peter Nyberg.

Glad vinnare

Den nationella tävlingen är öppen för alla som skriver poesi på svenska. I år var temat för dikterna "Innanför - utanför".

Vinnare av årets tävling och prissumman på 10 000 kronor blev Johanna Lindgren för dikten "Byta fönster".

– Den är inte helt ny, men jag tyckte att den passade på temat, säger hon.

Johanna Lindgren är bosatt i Stockholm och arbetar i vanliga fall som psykolog. Hon har inte publicerat sina dikter tidigare, men hon har skrivit poesi under en längre tid.

Annons

– Jag har skrivit i perioder, mer eller mindre intensivt. Priset gör mig verkligen motiverad att gå vidare och göra något mer.

Annons

Första på svenska

Den andra tävlingen riktade sig till gymnasiets elever och de bästa bidragen har samlats i en antologi. Dikterna framfördes under måndagens prisceremoni, då de tolkades av andra elever genom uppläsningar, musik, dans och fotografi.

När omröstningen i Holavedsgymnasiets tävling var klar stod det klart att vinnaren var Amir Ramazani, en elev på skolans gymnasieförberedande program. Han kom till Sverige 2016 och hans dikt handlar om erfarenheten som ensamkommande flykting.

Det är den första dikt som han någonsin har skrivit på svenska.

– Jag skrev den på fem dagar, säger Amir Ramazani vars modersmål är dari.

Han håller stolt i en kopia av den nyutgivna antologin där hans dikt ingår. Han har däremot inga planer på att fortsätta som poet.

– Jag vet inte. Kanske.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan