Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

KD-löfte: Akutsjukhusen blir kvar

Är sjukvården i kris i länet - och vad betyder ett förstatligande av sjukhus för länets tre akutsjukhus? Marcus Eskdahl (S) kräver svar av KD lokalt eftersom partiet går till val på att landstingens sjukvårdsansvar avskaffas och att staten får huvudansvar för sjukvården. KD:s partisekreterare och frontperson, Acko Ankarberg, fanns också på plats för att svara.

KD:s frontperson i sjukvårdsfrågor Acko Ankarberg lovar att tre akutsjukhus blir kvar även efter ett förstatligande av sjukhusen, som partiet föreslår.

Det är i en interpellation till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mia Frisk (KD) som Marcus Eskdahl ställt frågan hur sjukvården i Region Jönköpings län kommer att utvecklas om sjukhusen förstatligas.

Annons

–Vi är ju överens om lokalt att vi ska satsa på primärvården och istället för att splittra upp sjukvården behöver vi samarbete och hålla ihop primärvården med sjukhusvården. Att dela upp sjukvården i två delar blir ett stor hinder, sa Marcus Eskdahl.

Vi behöver hålla ihop sjukvården istället för att splittra upp primärvård och slutenvård", anser Marcus Eskdahl som är starkt kritisk till förslaget om statligt styrda sjukhus.

Annons

Nationell kris

Är det Norgemodellen ni vill införa, det blev dyrare och insynen har minskat men är det så ni vill ha det inom KD, undrade Marcus Eskdahl i den debatt som följde. Han ville också veta också om vården i län, där KD sitter med i den politiska ledningen, är i sådan kris att det behövs en kriskommission, vilket KD nationellt anser.

Mia Frisk svarade att det inte är någon sjukvårdskris i Region Jönköpings län men att det är en nationell kris.

Bra - trots regeringen

–Det spelar roll vem som styr, regeringen vill styra med riktade statsbidrag och det ger inte bra förutsättningar. Vi har goda resultat och god verksamhet trots regeringen, sa Mia Frisk.

Acko Ankarberg som förutom att vara ledamot i regionfullmäktige är KD:s partisekreterare och partiets frontperson i sjukvårdsfrågor.

–Vi har inte en jämlik vård i landet idag. Om man bedriver politik måste man våga ändra. De utmaningar vi har framåt visar att vi inte kan ha 21 olika system för primärvård och slutenvård, sa hon.

Obekvämt besked

I en debatt i Dagens nyheter skriver hon och partiledaren Ebba Bush Thor att landstingens sjukvårdsansvar bör avskaffas och staten bör ta över huvudansvaret för sjukvården. "Detta är ett obekvämt besked som kräver att de politiska ledningar som suttit i förarsätet för sjukvården tvingas släppa sina maktbaser".

Annons

–KD och SD går samma väg som Moderaterna med statlig styrning, det är beklagligt, sa Marcus Eskdahl. Men kan ni svara på vad förslaget innebär för våra akutsjukhus?

Acko Ankarberg gav beskedet:

–Vi behöver fortfarande tre sjukhus men alla sjukhus gör inte allt. Det blir olika specialiseringar. Och akutsjukhusen ska bevaras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan