Personer bosatta på landsbygden ska själva få lämna förslag och rösta igenom vilka idéer som ska bli verklighet. Det föreslår Socialdemokraterna i Vetlanda, som vill avsätta två miljoner kronor under nästa mandatperiod till medborgarbudget på landsbygden.

"Det här är ett sätt att engagera människor utanför partipolitiken", säger Henrik Tvarnö, kommunalråd och Socialdemokraterna i Vetlandas gruppledare.
Konceptet med medborgarbudget på landsbygden syftar till att personer på landsbygden ska ha större inflytande i vilka projekt som blir verklighet där de bor. Bakom förslaget står Socialdemokraterna i Vetlanda, som tror att en sådan modell skulle ta tillvara på många goda idéer.
Annons
Annons
– Hälften av alla våra medborgare bor i mindre orter. Det här är ett sätt att engagera människor utanför partipolitiken, säger Henrik Tvarnö om egna partiets förslag.
– Det är i första hand en demokratifråga som handlar om att påverka hur den egna orten ska utvecklas. Samtidigt tar vi bättre vara på krafterna hos medborgarna på landsbygden, fortsätter Tvarnö.
Bäst idéer ska röstas fram
Två miljoner ska landsbygdsborna slåss om ifall Socialdemokraterna får som de vill – och vilka idéer som blir verklighet beslutar de själva om.
– Medborgarna får själva lämna in förslag. Du som enskild individ tänker ut det du tycker är det bästa man kan göra för den här orten. Sedan utreder vi kostnaden, och sedan prioriterar de själva genom att rösta. Ungefär så skulle det kunna gå till, säger Tvarnö som lyfter Nässjö kommuns variant "1/2 miljon idéer" med liknande struktur som ett gott exempel.
– Men här har vi inte utvecklat konceptet utan det kan gå till på olika sätt. Det är viktigt att vi bestämmer den delen tillsammans också.
Elljusspår ett gott exempel
Vilken typ av idéer som kan bli verklighet på landsbygden är till exempel idéer som rör belysning, badplatser, olika mötesplatser eller evenemang – men begränsningar finns inte. Tanken är att såväl privatpersoner som föreningar ska kunna spåna på vad som kan utveckla bygden.
– Det finns ett driv att åstadkomma saker när föreningar och företag går ihop. Björköby är ett bra exempel. Där finns ett modernt elljusspår tack vare det, säger Henrik Tvarnö.
Annons
Annons
Men det här förslaget om medborgarbudget gäller bara landsbygden, inte inne i centralorten?
– Här finns redan mycket synpunktshantering, och fler föreningar med bättre förankring i staden. Det finns ett större inflytande. Det får i så fall bli nästa steg att jobba vidare med att ta det till centralorten.